wtorek, 15 lipca 2014

Pierwsze ciasto ze śliwkami

Mało , że pierwsze w tym sezonie :) Dodatkowo pierwsze w życiu :)
Przepis podpatrzony u Dorotki mój lekko zmodyfikowałam i zwiększyłam ilości ponieważ robiłam na blaszkę 25/25cm.

Składniki suche:

-380g mąki pszennej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-190g drobnego cukru do wypieków


Składniki mokre :

- 2 jajka
-1 i 1/3 szklanki jogurtu greckiego
-3/4 szklanki oleju


Dodatkowo :
cukier puder do oprószenia, śliwki - połówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednej dużej misce wymieszać składniki mokre.
W drugiej przesiać przez sito wszystkie składniki suche.
Suche składniki połączyć z mokrymi i mieszać do połączenia się , widelcem w 1 stronę ! -ważne- !!!


Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przelać ciasto - jest gęste - i wyrównać. Poukładać ciasno połówki śliwek.


Piec - góra + dół bez termoobiegu - w 175* przez ok 50min - do tzw suchego patyczka.
Gotowe ciasto ostudzić, wyjąć z formy
i posypać obficie cukrem pudrem.


























To moje pierwsze ciasto ze śliwkami, wyszło bardzo smaczne ale spokojnie mogłam dać więcej śliwek i następnym razem tak zrobię :)



poniedziałek, 14 lipca 2014

Muffinki z nutellą i migdałami

Ratunku, mama tu jedzie a lodówka pusta .. no prawie.
Na obiad więc spagetti a na deser muffinki. Proste,pyszne i szybkie.

Potrzebujemy:

składniki suche:
12 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta czekolada na drobnych oczkach - ciemna,biała,mleczna oraz ilość wg uznania
5 łyżek cukru

składniki mokre:
łyżeczka ekstraktu z wanilii
mały jogurt naturalny
pół szklanki oleju
2 jaja

dodatkowo nutella lub inny orzechowy krem i płatki migdałów


W osobnych naczyniach mieszamy suche i mokre składniki. Potem je łączymy i mieszamy łyżką do połączenia.

Do silikonowych foremek wkładamy po łyżeczce masy , na nią nakładamy trochę kremu czekoladowego i przykrywamy łyżeczką masy. Górę posypujemy płatkami migdałowymi.

pieczemy ok 20-25min przy 190* u mnie góra+dół + termoobieg.



Gotowe odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem :)