Nie wiem czy uda się reaktywować bloga,ale spróbuję :)
Eksperyment,który wyszedł :)
Eksperyment,który wyszedł :)
ale się cieszę , łatwe ,tanie i dość szybkie.
Ciasto:
4 żółtka (białka zostawić do bezy)
kostka - 200g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g cukru
szczypta soli
250g mąki tortowej
Budyń - 1 opakowanie zrobione wg przepisu
śliwki - u mnie było ok 600g , wydrążyć pestki i obtoczyć w mące ziemniaczanej
Beza:
4 białka
200g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
troszkę mielonych migdałów lub orzechów
Przygotowanie:
Piekarnik włączyć na 175* bez termoobiegu,góra+dół.
Formę - u mnie wymiary 30/22cm - wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier,sól i wymieszać.
Dołożyć pokrojone zimne masło i ugniatać,rozcierać rękami tak by powstała taka kruszonka.
Dodać żółtka i szybko zagnieść.
Formę wylepić ciastem i wstawić do pierkanika na 20min - ma uzyskać lekko złoty kolor.
W tym czasie przyżądzić budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W czystej misce zmiksować białka , do sztywnej piany dodać stopniowo cukier i miksować jeszcze około
5minut na błyszczącą i gęstą pianę.Na końcu dodać 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i chwilkę jeszcze miksować.
Minęło 20min, wyjmujemy podpieczony spód.
Wykładamy na niego budyń, na budyń obtoczone w mące ziemniaczanej połówki śliwek - kładłam bardzo gęsto.
Śliwki przykrywamy pianą bezową i całość wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 20min w 170*.
Po 20min zmniejszamy temperaturę do 60* i włączamy termoobieg na 20min.Można posypać bezę mielonymi migdałami czy orzechami.
edit:
Ciasto wyszło bardzo dobre :)
myślę,że śliwki można zastąpić każdymi owocami,czekam na wysyp malin (późnych) na działce teścia i zrobimy z malinami
Ciasto wyszło bardzo dobre :)
myślę,że śliwki można zastąpić każdymi owocami,czekam na wysyp malin (późnych) na działce teścia i zrobimy z malinami
Mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie, u mnie nigdy piana tak dobrze nie wyglądała :)
OdpowiedzUsuńwww.qamille.blogspot.com
Witam,świetny blog i świetny przepis.Pozwoliłam sobie umieścić go na mojej stronie na której piekę i testuję interesujące znane i mniej znane przepisy ciast.Zapraszam do odwiedzenia mojej strony kokosankapieczeitestuje-blog24.pl na której znajduje się Twój przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,świetny blog i świetny przepis.Pozwoliłam sobie umieścić go na mojej stronie na której piekę i testuję interesujące znane i mniej znane przepisy ciast.Zapraszam do odwiedzenia mojej strony kokosankapieczeitestuje-blog24.pl na której znajduje się Twój przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy sliwki 600 gr po wypestkowaniu?
OdpowiedzUsuń