czwartek, 26 czerwca 2014

Śmietanowe tarty z truskawkami

Niemal zapomniałam o moim drugim blogu, jak coś piekę lub gotuję najczęściej zapominam robić zdjęcia stąd przestój na blogu.
Tym razem nie zapomniałam :)

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba je jakoś wykorzystać.

Tarty z Truskawkami w śmietanowej otoczce



Potrzebujemy:

Na ciasto kruche:
-żółtko
-nie cała szklanka mąki pszennej
-50g cukru
-120g zimnego masła

Wszystkie składniki wyrobić dokładnie, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na min 1h.
Po upływie min godziny ciasto umieścić w formach na tarte wysmarowaną wcześniej masłem mi starczyło na średnio dużą tartę i 3 małe.Nakłuć spody widelcem, wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i obciążyć np ryżem czy grochem. Podpiec (z tym papierem obciązonym) ok 15min w 190* u mnie góra,dół + termoobieg. Po 15min usunąć papier i obciążenie i podpiec jeszcze ok 8 min do zbrązowienia spodu.


Na nadzienie:
-Truskawki ilość wg uznania - do "utopienia w kremie"
-2 jajka
-duży kubek śmietany 18% (300g)
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
-1łyżka mąki
-pół szklanki drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki poza truskawkami zmiksować na krem.
Gotowy krem wylać na podpieczone wcześniej spody,mogą być jeszcze trochę ciepłe. 


Na kremie wyłożyć truskawki i ponownie umieścić w piekarniku na 190* i piec ok 25min do czasu aż krem przestanie być płynny zwłaszcza na środku.


Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem, ja zapomniałam :)

Można użyć dowolnych owoców.
 Nie trzeba zapiekać owoców można je dodać już po upieczeniu, zimą robiłam tak z pomarańczami.
Pyszne, nikt nie domyślił się że jest to krem ze zwykłej śmietany 18% wszyscy myśleli że sernik lub tarta z budyniem.
Pyszne, obojętne jakie dodam owoce :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz