poniedziałek, 26 listopada 2012

Powrót - wytrawne ślimaczki :)

Hello :)
szybki przepis na pyszne ślimaczki , które są idealną przekąską na ciepłą kolacje czy zimne drugie śniadanie. Super do piwa na imprezę ze znajomymi. Szybko się robi i wybornie smakuje.Polecam.

Co potrzebujemy?

CIASTO:
-5 dkg drożdży
-1 łyżka cukru
-3 szklanki mąki
-kostka margaryny
-2 jaja
-2 żółtka
-szczypta soli
-1/3 szklanki śmietany

FARSZ:
-boczek
-pieczarki
-cebula
-keczup lub przecier pomidorowy
-bazylia,oregano
-ser żółty

-jajo do smarowania

Drożdże rozetrzeć w misce z łyżką cukru i na chwilę odstawić.Mąkę utrzeć z margaryną,jajkami,żółtkami,solą i śmietaną,dodać drożdże z cukrem i zagnieść ciasto. Odstawić w misce na chwilę i w tym czasie przygotować farsz.


Boczek , cebule i pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.


Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.


Prostokąt ciasta posmarować ketchupem lub przecierem pomidorowym, nałożyć na niego farsz.



Następnie posypać startym serem żółtym i przyprawami.


Kiedy już będzie wyglądało jak prostokątna pizza, ciasto zwijamy w ciasną roladkę.


Roladkę kroimy na plastry szerokości ok 1,5 - 2cm i układamy w odstępach na blasze.



Po wierzchu każdy krążek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 20min w 175 stopniach do zarumienienia.



Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz