szybki przepis na pyszne ślimaczki , które są idealną przekąską na ciepłą kolacje czy zimne drugie śniadanie. Super do piwa na imprezę ze znajomymi. Szybko się robi i wybornie smakuje.Polecam.
Co potrzebujemy?
CIASTO:
-5 dkg drożdży
-1 łyżka cukru
-3 szklanki mąki
-kostka margaryny
-2 jaja
-2 żółtka
-szczypta soli
-1/3 szklanki śmietany
FARSZ:
-boczek
-pieczarki
-cebula
-keczup lub przecier pomidorowy
-bazylia,oregano
-ser żółty
-jajo do smarowania
Drożdże rozetrzeć w misce z łyżką cukru i na chwilę odstawić.Mąkę utrzeć z margaryną,jajkami,żółtkami,solą i śmietaną,dodać drożdże z cukrem i zagnieść ciasto. Odstawić w misce na chwilę i w tym czasie przygotować farsz.
Boczek , cebule i pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.
Prostokąt ciasta posmarować ketchupem lub przecierem pomidorowym, nałożyć na niego farsz.
Następnie posypać startym serem żółtym i przyprawami.
Kiedy już będzie wyglądało jak prostokątna pizza, ciasto zwijamy w ciasną roladkę.
Roladkę kroimy na plastry szerokości ok 1,5 - 2cm i układamy w odstępach na blasze.
Po wierzchu każdy krążek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 20min w 175 stopniach do zarumienienia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz