Jadłam sajgonki tylko raz, podobnie jak Sushi - ale obie rzeczy zasmakowały mi na tyle , że zamierzam nauczyć się je robić.
Zacznę od sajgonek bo wydają mi się łatwiejsze.
Dziś wersja uproszczona z mrożonką :)
Potrzebujemy:
-Podwójny filet z kurczaka
-Mieszankę chińską mrożoną
-olej
-sos sojowy
-papier ryżowy
Przygotowanie:
Fileta z kurczaka kroimy w średniej wielkości paski , wkładamy do miseczki i zalewamy dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Odstawiamy na pół godzinki do lodówki.
Po upływie 30min na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy kurczaczka.
Kiedy kurczaczek już się ładnie nam usmaży, dodajemy zamrożoną mieszankę chińską i dusimy ok 10min.
Po uduszeniu mięska z mieszanką odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Następnie bierzemy płat papieru ryżowego , namaczamy go wodą i kładziemy na desce.Na zwilżony papier ryżowy nakładamy łyżkę farszu i zwijamy ciasno jak gołąbki.
Jak już wszystkie pozwijamy to na patelnie 3 łyzki oleju i smażyć "gołąbki" na złoty kolor - ok 5min z kazdej strony.
No i miało być dla was zdjęcie. Ale najpierw padły baterie a potem sajgonki zostały pozarte. :(
W każdym razie były smaczne i pewnie zrobie je ponownie to i zdjęcie się wam ostanie :)
łeeee a tak czekałam na zdjęcie ;( ale nadrobisz koniecznie :D
OdpowiedzUsuńnadrobię:P bo wszyscy mi wszystko ZJEDLI!! ŁEEEE
Usuńja nie jadłam :P
UsuńA BO WŁAŚNIE TAKA JESTEŚ!!:P
UsuńTo juz wiem co bede gotowac w nastpnej kolejnosci :)
OdpowiedzUsuńmniammm
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs do wygrania bransoletka i komin(zgłosiły się tylko 4 osoby, dlatego są bardzo duże szanse na wygraną ; ))
Musi być dobre :P
OdpowiedzUsuńhttp://natolatekswiat.blogspot.com/
... to przynajmniej zadowoliłaś głodnych, świetnie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na rozdanie! http://natolatekswiat.blogspot.com/2012/11/mikoajkowy-konkurs-z-shape.html
OdpowiedzUsuńDo wygarania kosmetyki z USA o wartości 160zł
Moja mama też to robiła :D
OdpowiedzUsuńWpadnij do mnie :)
Oj zrobiłaś mi smaka na sajgonki ;P niedobra
OdpowiedzUsuń