czwartek, 20 października 2016

Ciasto dyniowe jak piernik smakujące

CIASTO DYNIOWE


Robię je w formie na tartę lub zwyklej prostokątnej.


Potrzebujemy:
1 szklanka mąki pszennej
200g puree z dyni (obrana dynia ze skórki, pokrojona, ugotowana i zblendowana)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
cynamon 1 łyżka
2 jajka
1/2 szklanki oleju
Polewa czekoladowa - ja robię z 1 tabliczki i łyżeczki masła rozpuszczonych.

Wykonanie:
Do miski wsypujemy (mąkę przesiewam z przyzwyczajenia) suche składniki - mąka, proszek, cukier,sól, cynamon i mieszamy łyżką.
W osobnym naczyniu miksujemy jaja z olejem. Do jaj i oleju dodajemy wystudzoną masę dyniową.
Suche składniki łączymy z mokrymi i miksujemy dokładnie.
Formę na tartę smaruję masłem i wykładam ciasto.


Piekę ok 40min w 180* tak by patyczek był suchy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz